Xerostomia – studiu

In acest articol voi vorbi de un studiu realizat pe sectia de Ingrijiri Paliative a Institutului Gustave Roussy, Villejuif , Franta, de prof. Dr. Alimi, P. Poulain, S. Brule, R. Vericel, P. Cornillot, P. Le Toumelin.

Acest studiu urmareste eficienta Auriculoterapiei Stiintifice in Xerostomia (uscaciunea bucala) radio-indusa in tumorile capului si gatului. Lotul cuprinde 60 de pacienti oncologici cu tumori de cap si gat tratate prin radioterapie (tratament care duce la distrugerea organica – fizica a glandelor salivare cu instalarea uscaciunii bucale ireversibile insotita de tulburari de alimentatie ce pot duce pana la instalarea de gastrostome).

La jumatate din lotul de pacienti s-a realizat un tratament placebo, iar la cealalta jumatate, a fost realizat protocolul Alimi pentru xerostomie. Studiul a fost realizat in prezenta observatorilor independenti si a fost ulterior publicat in Jurnale de Neuroscience.

Rezultatul studiului a fost: ameliorare constanta pe parcursul celor 56 de zile (perioada in care au fost realizate tratamentele si evaluarile pacientilor) in procent de 66,17%.

Cu alte cuvinte, mai mult de jumatate din pacienti au beneficiat dupa tratament de imbunatatirea conditiilor de viata si a confortului prin producerea unei cantitati minime dar suficiente de saliva pentru realizarea functiilor specifice gurii – masticatie, fonatie. Si mai clar decat atat, pacientilor a caror glande salivare au fost distruse fizic ireversibil prin radioterapie, le-a fost readusa (produsa) prin mecanisme neurologice complexe stimulatoare, saliva in gura.

Acest studiu stiintific a fost publicat in jurnalele de specialitate in Septembrie 2012 si reprezinta o certitudine medicala.

 

 

0