Endocrinologie si probleme metabolice

Sistemul endocrin este unul din cele mai mari si mai complexe sisteme de comunicare si reglare a corpului. Rolul sistemului endocrin este complex, dar cel mai important este mentinerea homeostaziei corpului.

Sistemul endocrin este format din organe care sintetizeaza si elibereaza in organism hormoni.

Sistemul endocrin, sistemul limbic si sistemul nervos formeaza un complex functional inseparabil. Sistemul hipofiza – hipotalamul leaga sistemul endocrin de cel nervos formand sistemul neuroendocrin, iar prin intermediul hipotalamusului care este unul din cele 7 organe care formeaza sistemul limbic, au inchis circuitul si cu sistemul limbic, explicand astfel anomaliile neuroendocriniene produse de tulburari limbice (afectul, emotiile, trairile).

 

Auriculoterapia propune scheme de tratament pentru:

  • Gusa eutiroidiana
  • Tulburari in metabolismul hidratilor de carbon (diabet, hipoglicemii)
  • Obezitate (vezi adictii)
  • Anorexie

 

Gusa eutiroidiana reprezinta cresterea in volum a tiroidei datorate unei diminuari a productiei de hormoni tiroidieni, dar fara hipotiroidie clinica. Auriculoterapia ajuta in reducerea in volul a gusii.

Diabetul este caracterizat de cresterea glicemiei fie datorita diminurarii secretie de insuline, fie a eficacitatii sale. Auriculoterapia ajuta si in gestionarea acestei patologii.

Sindromul hipoglicemic este un sindrom caracterizat de simptome specifice unei stimulari a sistemului nervos simpatic sau unei disfunctii a sistemului nervos central, provocand o scadere a glicemiei plasmatice. Auriculoterapia intervine si regleaza intreg circuitul neuroendocrinian cu reglarea nivelelor plasmatice ale glicemiei.

Obezitatea este definita prin acumularea excesiva de tesut adipos. In mod normal greutatea este reglata fiziologic si se mentine in limite normale. Modificarea punctului de reglaj hipotalamic (in sens ascendent), este cauza obezitatii. Din punct de vedere medical, obezitatea este generata printr-un cumul de factori (emotionali, stress, psigologici si biologici). Toate elementele trebuiesc luate in calcul in elaboratea unui protocol auriculoterapic. Foarte important de gestionat este psihologia obezului.

Anorexia este datorata unei hiperstimulari a centrului satietatii si unei hipostimulari a centrului foamei. Cauzele pot fii multiple, un diagnostic riguros si complet fiind necesar.