Substrat stiintific

Auriculoterapia stiintifica este o tehnica de tratament care se adreseaza direct creierului. Creierul nostru dispune de o cartografie (harta) extrem de precisa a intregului nostru organism ceea ce-i permite controlul tuturor functiilor. 70% din informatia care urca la creier din tot corpul tranziteaza pavilionul urechii inscriindu-se aici sub forma de potentiale electrice. La fel si informatia care pleaca de la creier catre corp, 70% tranziteaza pavilionul urechii. In mod concret, din momentul nasterii pana la varsta de 7-8 ani, se definitiveaza harta intregului nostru corp pe pavilionul urechii, codata prin potentiale electrice. Fiecare organ, functie, neurotransmitator, hormon, are un punct dedicat pe pavilionul urechii, cu un potential electric specific. In momentul in care se instaleaza patologia (boala) in organism, potentialul electric al punctului corespunzator de pe pavilion se modifica. Pavilionul urechii devine astfel loc de diagnostic si tratament al patologiilor care poate nici nu au ajuns in faza de manifestare clinica.

 

Harta cerebrala se regaseste in cele mai mici amanunte pe pavilionul urechii, si asa cum harta cerebrala se rescrie in fiecare clipa, la fel si cea de pe pavilionul urechii o urmeaza. Auriculoterapia este in fapt un dialog cu creierul. Creierul este sediul central de integrare, analiza si comanda. De la ritmul cresterii unghiilor la balanta endocrina, de la multiplicarea si regenerarea celulara pana la pigmentarea pielii, toate sunt analizate si gestionate de creier. Din acest motiv Auriculoterapia are un efect profund, rapid si fiziologic, atunci cand mesajele trimise creierului sunt coerente si complete. Trebuie cunoscut in detaliu modul de organizare si functionare a corpului uman pentru a putea interveni coerent in gestionarea functiilor sale. Este o tehnica terapeutica extrem de puternica, si din acest motiv, abordarea ei de practicieni care nu au o formare medicala, devine foarte periculoasa, pavilionul urechii fiind in fapt o poarta deschisa catre creierul nostru.

 

Cum se realizeaza tratamentul:

  • Cu ace sterile de acupunctura aplicate pentru cateva secunde sau minute
  • Cu ace semi-permanente (ASP) – care raman atasate pavilionului urechii pana la vindecarea patologiei (de la cateva saptamani – pana la un an)
  • Cu ace crio, utilizand cryospray-ul, un dispozitiv care introduce in grosimea tegumentului pavilionului urechii la o adancime bine stabilita un amestec de gaze.

 

Efectul tratamentului se poate resimti instantaneu (cateva secunde – minute) pentru reflexele monosinaptice, se pot resimti in decurs de ore – zile pentru cele polisinaptice, zile – saptamani pentru circuitele complexe cibernetice. Exista pacienti foarte reactivi la care se inregistreaza o agravare temporara a simptomatologiei, reactie de tip agravare ephemera = reactie de eliberare.

Ca si vindecare, efectele complete se instaleaza in decurs de saptamani pentru o patologie recenta si in decurs de luni de zile pentru o patologie veche. In general o patologie acuta are rezolvare rapida si printr-o singura sedinta, patologia cronica avand nevoie de mai multe sedinte de tratament la intervale precise de timp (calculate in functie de cronobiologia tesuturilor si functiilor afectate). Exista patologii care necesita rapel la interval de 6 luni – 1 an pe tot parcursul vietii pentru mentinerea efectului curativ, datorita reset-ului efectuat de creier la fiecare 12 luni (cronobiologie).

Tratamentul difera ca abordare, rapel, si interval de timp de la o patologie la alta, de la un pacient la altul. In situatia in care se inregistreaza un efect insuficient, un nou tratament poate fi initiat.

Statistica: In 83-85% din cazuri s-a inregistrat o ameliorare a simptomatologiei pentru care s-a efectuat tratamentul. Exista un procent de 15-17% pacienti la care nu s-a inregistrat nici o modificare in urma tratamentului.

 

In fapt, Auriculoterapia intervine si ajuta in orice patologie atata vreme cat se poate traduce fiziopatologia ei si se poate crea o secventialitate a tratamentului prin evaluarea cronobiologiei structurilor implicate.