Cardiologie

CARDIOLOGIE

 

La aceasta sectiune vom discuta despre:

  1. Patologia cardiovasculara: ateroscleroza, arterioscleroza diabetic, hipertensiunea arterial, hipotensiunea ortostatica.
  2. Patologiile cordului si pericardului: insuficienta cardiaca si patologia ischemica a miocardului
  3. Patologia vaselor periferice si a venelor,
  4. Obstructia cailor aeriene: astm

 

Ateroscleroza: este o maladie caracterizata de pierderea treptata a elasticitatii arterelor mijlocii si mari datorata depunerii pe peretii interni de placi ateromatoase. Auriculoterapia propune protocoale de tratament pentru repararea si protejarea structurilor anatomice afectate. Se ranforseaza intreg circuitul arterio-venos, ajustand si metabolismul lipidelor.

 

Arterioscleroza diabetica: este o boala caracterizata de pierderea elasticitatii peretilor arterelor mari si mijlocii datorata evolutiei diabetului. Si in acest caz putem sustine structurile implicate, completand cu gestionarea bolii de baza, adica a diabetului.

 

Hipertensiunea arteriala: primitiva (esentiala) – fara cauza medicala evidenta, sau secundara – unei patologii renale, endocrine, este o boala cu evolutie cronica caracterizata prin valori crescute ale presiunii arteriale. Substratul neuropatologic este destul de complex si antreneaza un intreg circuit: sistem nervos vegetativ simpatic – sistem renina – angiotensina – aldosteron. Auriculoterapia intervine pe secretia renala de prostaglandine, pe balanta vegetativa, si nu in ultimul rand pe stress, echilibrand structutile cu scopul optimizarii functiei.

 

Hipotensiunea ortostatica: scaderea brusca si mai mare de 15 – 20 mm Hg la ridicarea in picioare. Auriculoterapia poate si in aceasta patologie sa sustina si sa ajute prin echilibrarea balantei vegetative si prin gestionarea rezervelor sanguine din periferie.

 

Insuficienta cardiaca: reprezinta un sindrom complex rezultat in urma afectarii structurii si functiei inimii. Efectul este incapacitatea pomparii sangelui pentru acoperirea necesarului. Evolutia este progresiva. Auriculoterapia intervine atat pe cauza dar si pe efect. Un diagnostic complet este insa necesar.

Cardiopatia ischemica: este o afectare a functiei miocardului datorata unei afectari a aportului de sange prin raport cu necesarul. Si in acest context auriculoterapia poate intervenii prin efect direct pe vasele ce iriga miocardul, dar si pe inima in ansamblul ei.

 

Patologia vaselor periferice si a venelor: aici discutam de patologiile specifice teritoiului periferic unde putem avea dilatatii, deficiente valvulare, vasospasm. Enumeram ca patologii: varice, sindrom Raynaud, hemoroizi. Auriculoterapia poate interveni in aceste afectiuni incetitind evolutia si diminuand intensitatea simptomelor.

 

Obstructia cailor aeriene: Ne referim doar la Astm. Astm-ul este o obstructie reversibila a cailor aeriene, spontana sau ca urmare a administrarii unui tratament. Exista un mecanism inflamator adaugat spasmului muscular. Auriculoterapia are ca scop scaderea intensitatii simptomelor cu diminiarea cantitatii de medicamente administrate si cresterea confortului pacientului.