Gastro – enterologie

Gastroenterologia este specialitatea medicala care se ocupa cu preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor tractului digestiv.

Sistemul digestiv este considerat in prezent al 2-lea nostru creier datorita bogatiei in neuroni (cca 200 000 000 de neuroni gasim la acest nivel) si 95% din sursa de serotonina.

Sistemul digestiv este de o complexitate in functii cum greu ne imaginam, dezechilibre la acest nivel ducand la simptome din cele mai variate. Exista teorii in prezent ca autismul, tulburarile hiperkinetice, tulburari psihice, isi au punctul de plecare la acest nivel.

In cel mai simplu mod, auriculoterapia vine si optimizeaza functia, reechilibreaza secretiile diverselor substante, moduleaza schimburile. Auriculoterapia intervine pe intregul tract digestiv de la cavitatea bucala pana la anus, in toata varietatea de patologie a acestui complex sistem.

Tractul digestiv este un epiteliu – deoarece este un organ de contact si cu permeabilitate selectiva, este un organ nervos prin bogatia de neuroni si de circuite nervoase, si nu in ultimul rand prin faptul ca regleaza, este un organ imunitar prin rolul de aparare pe care-l detine, este un microbiot – sustine in orice nevoie a corpului prin digestia hranei, sinteza acizilor aminati si activarea sistemului imunitar. Este interesant de mentionat ca emotiile noastre (sistemul limbic), pot modifica intregul sistem de microorganisme ce populeaza intestinul. Fiecare om poseda propria flora (propriul genom bacterian), iar aceasta flora se modifica in functie de o multitudine de factori : alimentatie, igiena, stress, varsta, starea de sanatate, aportul de medicamente, clima, etc..

Auriculoterapia intervine in: reflux gastro esofagian, sughit, gastrite, ulcer, diaree incoercibila, constipatie, sindromul colonului iritabil, hemoroizi, dureri viscerale, etc