Adictia este o afectiune rezultata in urma ingestiei abuzive si repetate a unei substante, fara posibilitatea de a mai gestiona si controla aportul, trecand chiar de limita sigurantei din punct de vedere al sanatatii.
Indiferent ca vorbim de tigari, alcool, droguri, medicamente, mancare, substratul neuropatologic este mereu aceleasi, manifestarile psihoemotionale fiind destul de similare indiferent de natura adictiei.
Initial aportul este voluntar si se face pentru a obtine o anumita stare de bine. Ulterior, se instaleaza fenomenul de toleranta, care face ca necesarul sa creasca cantitativ si ca frecventa, moment in care se pierde statulul de optiune in administrarea substantei. Lipsa substantei din circuit genereaza o stare de rau fizic sau psihic, moment in care aportul nu mai este asigurat pentru generarea starii de bine ci pentru indepartarea stari de discomfort.
In acest circuit, structurile neurologice urmeaza un anumit tipar, in care prin auriculoterapie putem interveni.
Nu se poate face nimic pentru cei care nu-si doresc sa scape de dependenta. Auriculoterapia ajuta din momentul in care decizia de a inceta: fumatul, consumul de alcool, de alimente a fost luata. Auriculoterapia intervine in circuitul neurologic format, sustine in gestionarea sevrajul indus corpului prin absenta substantei, genereaza sustinerea motivationala, detoxifica corpul pentru obtinerea echilibrului fara veriga toxica din organism, sustine psihoemotional.
Fumatul, mancatul consumul de substante, toate sunt comportamente compulsive si aici in modelarea si ajustarea comportamentului de asemenea putem interveni.